Elérhetőségek

Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület

9700 Szombathely,
Rumi út 264.

Telefon: +36/30/979-5609
info@berbaltavariak.hu


Hírek

2018. november 21., 08:31Napsugár zenekar

Napsugár zenekar

Megható esemény helyszíne volt tegnap az ELTE SEK Zenepedagógiai Tanszékének Liszt-terme. Az egyházashetyei Oláh Sándor egyedi ütőshangszereket adott át a Szombathelyi Napsugár Zenekarnak.

A zongorán egy házaspár fényképe állt: Sellyei Gáboré, és feleségéé, Kardos Mártáé. Sok évvel ezelőtt, miután nyugdíjasként Egyházashetyére költöztek, ők hozták létre helyi fiatalokból a Zörej Zenekart. Az adományozó, Oláh Sándor így emlékezett a kezdetekre:

– A hetyei művészeti táborok egyikén citerázni tanultak a gyerekek, nagyon élvezték. A szülőknek azonban nem volt pénzük, hogy a hangszereket beszerezzék. Kitaláltuk, hogy játszhatnának mindenfélén, ami csörög, ami zörög. Gáborral együtt elkezdtünk dobokat gyártani papírból, számítógép-alkatrészből, marhabőrből, kecskebőrből. Tizenhét éven át muzsikáltunk együtt, az Örökség serleget is elnyertük. Tíz évig minőségi műsorral vonultunk fel a Savaria Történelmi Karneválon.

Márta és Gábor halála után Oláh Sándor, hajlott kora miatt, nem tudta vállalni a csoport vezetését. A Zörej Zenekar feloszlott, a hangszerek ki­használatlanul porosodtak. Addig, amíg a sors össze nem hozta Sándort Fasching Zsuzsannával, a Szombathelyi Napsugár Zenekar művészeti vezetőjével. Érezte, nála a legjobb helyen lesznek a hangszerek.

Az átadáson Oláh Sándor megszólaltatta egykori vezérdobját, Fasching Zsuzsanna pedig e szavakkal fogadta az ajándékot: méltók leszünk a feladathoz. A Napsugár Zenekar rövid műsorszámmal mutatta meg az adományozónak, hogy otthon vannak a ritmus világában. Igazi örömzenélés következett ezután: a sérült fiatalok felmentek a színpadra, és élvezettel próbálták ki a dobokat, cintányérokat, kasztanyetteket és más ritmushangszereket.

– Márta rettenetes űrt hagyott maga után – magyarázta az idős muzsikus. – Most nagy kő esett le a szívemről, boldog vagyok, hogy a dobok újra szólni fognak. Fasching Zsuzsanna hozzátette: felmerült a gondolat, hogy a sérült fiatalok zenekara is felvonulna a 2019-es karneválon. Hatalmas élmény lenne a fiataloknak, a zenekar szélesebb körben ismertté válna, és így méltó helyre kerülne a Sellyei házaspár eszmei hagyatéka.

Egyesületünknek is vannak tagjai a Napsugár Zenekarból. Nagyon büszkék vagyunk a CSOPORTRA. Hálásan köszönjük Fasching Zsuzsa Adjunktusnak áldozatos, önzetlen munkáját. A Csoport tagjai most a Pásztorjátékot tanulják és fogják bemutatni Szombathelyen november 30-án a Fogyatékos Gálán, december 9-én Szent Márton templom 16.30, december 14-én Szentgotthárd templom 13.30,december 14-én Nyugdíjasklub. Köszönjük szorgalmas munkátokat és örömmel segítünk, hogy Karneválon is fel tudjatok vonulni.

 

 
« Vissza az előző oldalra!

Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület - Magyar