Elérhetőségek

Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület

9700 Szombathely,
Lev.cím Páfrány út 14. Székhely: Kölcsey F út 15.

Telefon: +36/30/979-5609
Mobil: +36/30/9795-609
info@berbaltavariak.hu


Nevezetességek

25. Bérbaltavár állatorvosai

Az állatorvosok  felsorolása abc- rendben az időpontok pontos ismeretének hiányában:

Dr.Hoffmeiszter László

Dr.Juhász László

Dr.Király István

Dr.Matyasovszky László

Dr.Papp István

Dr.Remport Miklós

 

Végzettség nélkül, de nagy tudással és még nagyobb állatszeretettel segített Légli Géza bácsi a gazdáknak az állatok meggyógyításában.

(Forrás: BSZE gyűjtés)

 

Dr. Matyasovszky László

1921-1974

1921. január 21-én Bakonybélben született.

Ebben az évben született többek között Mészöly Miklós (eredeti családneve Molnár) (Szekszárd1921január 19. – Budapest2001július 22.Kossuth-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, valamint Mario Lanza, született Alfred Arnold Cocozza (Philadelphia1921január 21. – Róma1959október 7.) világhírű olasz származású, amerikai opera- és dalénekes (tenor), filmszínész.

10 éves korától a mai Türr István Gimnáziumba járt  Pápára. A bencés gimnázium híres volt szigorú rendszabályairól.  Az iskolában díszesen megünnepelték az 1929-es évet, a bencés rend létezésének 1400. évfordulóját. Ez időben, a 20-as évek közepén a tanulók száma elérte a 350-et, és köztük egyre nagyobb számban voltak jelen a más megyéből vagy paraszti sorból származó tanulók is. Ez utóbbit főleg Klebelsberg Kuno közoktatási miniszter oktatási rendelete támogatta.

A diákéveket a II. világháború katonai szolgálata bontotta meg, a sikeres egyetemi felvételi vizsgát (1942) nem a tanulás az egyetemi évek követték, hanem a frontvonalban töltött idő, a megpróbáltatások, a lövészárkok és a hadifogság borzalmai. A háborút hátrahagyva tanulmányait elkezdhette, majd a Magyar Agrártudományi Egyetem Állatorvos-tudományi Karán 1949-50. tanévében fejezte be. (Ma a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara Magyarország egyetlen állatorvos képző intézménye.)

1951-től 1974-ig Bérbaltaváron először 12 település, majd 6 település végül 3 település körállatorvosa, mivel a folyamatos felkérés, megkeresés, zaklatás ellenére sem lépett be a „pártba”. A Vas megyei falvak lakossága első naptól szeretettel fogadta a Bakonyból származó állatorvost. A 12 településen jól működő, magas állatállománnyal rendelkező TSZ-ek adtak rendszeres feladatot az állatorvosuknak. A falu lakossága is gazdálkodott. Élt a magyar falu. Majorság minden háznál volt, a disznóólak sertésröfögéstől voltak hangosak. Gyakori volt a szarvasmarha és a ló tartása is. Az 1950-es évben 2018 ezer db szarvasmarha volt hazánkban. 1960. évben 1963 ezer db szarvasmarha volt. 

A munkásságát az ország távolabbi tájain is folytatta a száj- és körömfájás erősen ragályos, olykor halálos, a párosujjú patás állatokat fenyegető vírus (Aphthovirus) okozta betegség leküzdése során. A kórokozó fő áldozatai a szarvasmarha, a disznó, a birka vagy a kecske, valamint bivaly és szarvas, ebből következik, hogy többségében az Alföldre rendelték ki az állatorvosokat a vírus megjelenésekor.

Halgazdálkodási és méhészeti szakmérnöki tevékenységet folytatott 1964-től. A halászat elkötelezett szakembere volt, a tudását a közeli Szajki-tavaknál folyó munka során tudta kamatoztatni. A méhészet területén több településen, pl.: Nagytilajban dolgozott.

Külföldi tanulmányutakon a Vas megyei vezetés szervezésében a kollégákkal a Szovjetunióban (1958), Romániában (Erdélyben), Jugoszláviában és Olaszországban (1972) vett részt.

A települést, a vidéket még a fővárosi kecsegtető egyetemi állásajánlatért sem hagyta el. 1956-ban megnősült. Gyökeret eresztett, 1962-ben a családi házának a falu szívében történő építésével öntött maradandó formába. Kettő lánygyermek édesapja. Kedvenc időtöltése a vadászat.

1974. augusztus 8-án egy fiatalember motorkerékpárral érkezett az egyik faluból és a Matyasovszky állatorvost kereste, mert a szülei azt mondták Őt hívja, mert csak Ő tud segíteni. A hídon álltam Ödi bátyámmal, egymásra néztünk és mondtam a fiatalembernek, hogy sajnos már nem tud elmenni, hogy meggyógyítsa a beteg állatot, mert ma temettük. A fiatalember eldörzsölt egy könnycseppet, elköszönt és távozott.  

(Az életrajzi anyagot a Családtól kaptuk.)

Képek

 


« Vissza az előző oldalra!
Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület - Magyar